Svamp på tungen

Åbner du munden en dag og opdager nogle mistænkelige hvide belægninger på tungen, der måske endda bløder en smule, kunne det godt type på, at du har fået svamp på tungen. Svamp på tungen forårsages af en øget vækst af gærsvampen, Candida. Mange mennesker har faktisk altid Candida svamp i munden, men den bliver først et problem, når balancen mellem de andre mikroorganismer i munden ændres til Candida svampens fordel.

Værd at vide om svamp på tungen

Svamp på tungen kan ramme alle mennesker, men ses hyppigst hos nyfødte eller voksne, der har et svækket immunforsvar eller bruger gebis. Svamp på tungen er i de fleste normale tilfælde helt ufarlig, men forekommer det hos individer med nedsat immunforsvar, kan komplikationer opstå, fordi de har sværere ved at kontrollere infektionen. I de værste scenarier kan svampen brede sig til ganen og helt ned til spiserøret, hvilket kan give problemer i forbindelse med spisning og vejrtrækning.

En øget tilvækst af Candida svamp på tungen giver osteagtige belægninger på tunge og kinder, en nedsat smagssans og ofte smerte i munden. Har du mistanke om, at du har fået svamp på tungen, er det en god idé at konsultere en læge, så du hurtigst muligt kan komme i behandling og slippe af med den uønskede tilvækst af Candida svamp.

svamp på tungen

Sådan behandles svamp på tungen

Ved behandling af svamp på tungen vil man først og fremmest prøve at undersøge, hvad der kan have forårsaget infektionen. Hvis det er gebisset, er det væsentligt at være bevidst herom, så man kan lave et nyt, ligesom man må vide, hvis det er en underliggende system, der er skyld i den øgede tilvækst af svamp. En behandling af svamp på tungen vil tage udgangspunkt i at helbrede årsagen til svampen, mens man samtidig vil supplere med et svampedræbende middel til behandling af det pågældende svampeinficerede område (tungen).

Der er næppe nogle, der synes at svamp hører hjemme på tungen, og især ikke, når den viser sig som ostelignende tykke belægninger på hele tungens overflade. At svamp på tungen tilmed kan være yderst smertefuldt at døje med, for ikke at forglemme særdeles smitsomt, er der kun god grund til hurtigt at skride til handling, så du kan få din lyserøde tunge tilbage.